TOPscorers

De RIG triggert ondernemers die kansen zien en geeft ze bovendien de middelen om die kansen te verzilveren. Zo creëert de RIG extra kansen voor groei. Een rondje langs bedrijven die van de RIG wisten te profiteren, levert mooie verhalen op. Hier vindt u een lijst met alle ondernemers die al gebruik hebben gemaakt van de RIG en hieronder laten we vijf TOPscorers aan het woord. 

Ton Vries, CEO Syncom, Research & Development BV

 

Syncom zegt leken meestal niets, net als de naam Ben Feringa voor zijn Nobelprijs, maar in de farmaceutische en biotech industrie is het een speler van wereldformaat. In 2015 kreeg Syncom RIG-geld om groeiplannen van jaarlijks 15% waar te maken. “En dat is gelukt”, zegt CEO Ton Vries, “RIG maakte onze formule voor groei helemaal kloppend. Zo hebben we een mooie basis kunnen leggen voor de fusie met Mercachem eind zomer 2017.” De nieuwe Mercachem Syncom Group werkt inmiddels met ruim 300 werknemers in opdracht aan nieuwe chemische stoffen voor onderzoek naar geneesmiddelen en materialen.

Roeland Kiewiet, CEO ChemCom Industries

 

ChemCom Industries in Delfzijl kan door internationale samenwerking en RIG haar ambitieuze doelstellingen realiseren. Het bedrijf heeft haar investering in de productie van een meststof met dubbele efficiency operationeel. In 2018 en 2020 worden twee fabrieken gebouwd voor bio-based solvents. “Wij kunnen dit niet alleen”, zegt Roeland Kiewiet. “Wij werken samen met partners die strategisch voor onze concepten kiezen, co-investeren en delen. De RIG helpt ons enorm om juist buitenlandse partners te bewegen de investering te delen en samen in deze regio succesvol te zijn”.

Tom van Aken, CEO Avantium

 

Het chemisch technologiebedrijf Avantium loopt al jaren voorop in de duurzame chemie. Met de vestiging van de pilot bioraffinaderij op Chemiepark Delfzijl is een nieuwe mijlpaal bereikt. Bioraffinaderijen zijn cruciaal voor het slagen van de biobased economy. “In deze fase zijn de ondernemingsrisico’s relatief groot”, zegt Tom van Aken, CEO van Avantium, “Juist dan heb je relatief veel durfkapitaal nodig en we hebben gemerkt dat ze in Groningen echt doen wat ze zeggen als het om groene chemie gaat.” Met de proeffabriek wil Avantium de technische en economische risico’s voor de bouw van een grotere commerciële fabriek in kaart brengen. “Ja, er waren serieuze alternatieven, maar nergens lag de focus zo vol op groene chemie als in Delfzijl.”

Maarten Kimman, CEO Biopack Packaging BV

 

Met 2 productielijnen en 4 projecten in de pijplijn zijn Maarten Kimman en zijn Zweedse partner Björn Nilsson er in minder dan 2 jaar in geslaagd om van hun businessplan voor Biopack Packaging een veelbelovende start-up te maken. “De eerste dominosteen viel meteen goed”, zegt Kimman: “Ons idee om houtpulp om te vormen tot groene verpakkingen voor de voedselindustrie sloot naadloos aan bij de ambities van EBG en de Provincie Groningen. Door de steun van de RIG zagen banken en andere investeerders ook meteen hun kans schoon.”

Jan Henk Wijma, CEO Purified Metal Company

 

Purified Metal Company (PMC) kan een hoop met vervuild staalschroot. PMC heeft namelijk een nieuw procedé ontwikkeld om met asbest vervuild staalschroot te verwerken tot hernieuwbare grondstoffen. Mede dankzij de steun van RIG bouwt PMC nu in Delfzijl aan een hypermoderne staalrecyclingsfabriek. “Het gaat bij de bouw van zo’n fabriek echt om veel geld, om tientallen miljoenen”, aldus CEO Jan Henk Wijma van PMC. “We hadden een ijzersterke businesscase en genoeg geïnteresseerde investeerders, maar pas toen de RIG instapte sloeg de balans positief door. Letterlijk, want de bijdrage van RIG vergroot het eigen vermogen. Precies wat we nodig hadden om de banken en andere geldschieters over de streep te trekken.”

Deel RIGscoortTOP!

Pagina delen: